Våfflor & Fjällsnack

Våfflor i mängder. När det gäller vintersemester i Sälen är det få saker som är starkare associerat med det friska livet på snö än våfflor. Sällan sitter något ätbart bättre än just frasiga, nygräddade våfflor. Vad smäller högre än att stövla in från kylan med rosor på kinden och skrikande mage för att beställa en rykande färsk våffla med sylt och grädde? Och det fina i kråksången är att de flesta kan frossa i våfflor utan dåligt samvete. De kalorier våfflorna innehåller behövs faktiskt för förbränningen med tanke på hur mycket energi det går till att sporta i sälenfjällen.

Våfflans historia

Våfflor är ingen ny mattradition, utan är kända i Sverige sedan 1600-talet. Från början gräddades våfflor i saxlika järn med rektangulära plattor vilka påminde om rånjärn och hade långa handtag med vilka man kunde vända det varma järnet för att få våfflan, eller rånet, jämnt gräddat över glöden i den öppna spisen. När järnspisen introducerades strax före 1890-taltet krävdes nya redskap och det runda våffeljärnet med hjärtan kom till.

Det var ingredienserna som avgjorde finhetsgraden. De enklaste våfflorna bestod bara av mjöl och vatten. Till fest slog man på stort med grädde, socker, smör och ägg. På våren, ungefär vid Marie Bebådelses dag, började hönorna värpa och korna mjölka efter den långa och mörka vintern. Bara det var anledning till våffelbak. Det är egentligen ett slarvigt uttal av helgdagen ”Vårfrudagen” som har skapat våffeldagen.

Runt sekelskiftet 1900 blev det modernt att äta våfflor med grädde och sylt till kaffet. Och det var ett måste att efter söndagspromenaden slinka in på något av de många våffelbruken som kantade promenadstråken, inte minst i Stockholm. Våffeljärnet blev något av en tidssymbol och en nationell symbol, en kombination av nationalromantik och jugendstil. Skansens öppnande och den så kallade ”skansenandanSkansenandan” bidrog till våfflornas popularitet.

Passa på att smita förbi Storfjällsgravens våffelstuga när du är i Sälen. Förutom att det är en aning vanebildande så är det bara nyttigt och trevligt.

Hos oss hittar du även två olika varma soppor, varma & kalla drycker, massor med fika, godis och snacks.